Search
Dette Er Padel

Dette er padel - Reglene

Padel er viden kjent for å være nybegynnervennlig, men for å få full glede av idretten bør du ha et visst innsyn i reglene. Her er det viktigste du må kunne.

Som du kunne lese i forrige artikkel har padelreglene vært tilnærmet uendret helt siden de ble formelt nedskrevet av prins Alfonso av Hohenlohe-Langeburg i 1974.

Padel har mange likhetstrekk med både tennis og squash, noe som gjør at særlig folk med kjennskap til racketsporter forstår regelverket umiddelbart. Det skal likevel være meget forståelig for folk flest.

Spillebanen

Raul Medina - Adeslas Open 2020

Raul Medina - Adeslas Open 2020 WPT


De offisielle reglene sier at banen skal være et rektangel på 10 x 20 meter, omkranset av vegger. Til sammenligning er det malte området på en tennisbane rett i underkant av 11 x 24 meter. 

Midt på banen står det et nett med en høyde på 88-92 cm. Bakveggene er fire meter høye og dekket av glass, mens sideveggene er tre meter høye gitter.

Servelinjen er tre meter fra bakveggen og i tillegg er det en midtlinje som deler rektangelet i to.

Slik får du poeng

Padel spilles i all hovedsak som double (to-mot-to). Selve poengsystemet er likt det vi kjenner fra tennis. Det spilles som oftest best av tre eller fem sett, og i hvert sett er det førstemann til å vinne seks game. I hvert game telles poengene slik: 0 - 15 - 30 - 40 - Game!

Skulle det står 40-40 blir det deuce. Da må et lag vinne to poeng på rad for å vinnet gamet.

Likeledes, om det står 6-6 i et sett vil det bli tie-break. Da spilles det første lag til 7 poeng. (NB: Det må vinnes med to poengs margin).

Du får poeng hvis:,

  • Ballen spretter to ganger på motstanderens side
  • Motstanderen slår ballen i nettet
  • Motstanderen slår ballen direkte ut av spilleområdet (treffer en av veggene på din side eller slår ballen direkte over veggene)
  • Motstanderen slår ballen i gitteret på egen side
  • Motstanderen blir truffet av ballen
  • Motstanderen gjør to servefeil på rad,

Hver slagveksling begynner med en serve. Dette slaget må tas fra bak servelinjen og gjennomføres med at ballen sprettes i bakken, før den slås fra hoftehøyde eller lavere. Ballen må slås diagonalt og lande i motstanderens servefelt. 

Lagene server i ett game av gangen. Samme spiller har serveansvar gjennom hele gamet. Neste gang laget har serveansvar er det motsatt spiller som server.

Artikkelen handler om: