Search
Adidas V70 Padel Racket
Ranking

Hvordan fungerer rankingen egentlig?

Hver måned rangerer vi padelspillerne som har vært i aksjon i Norge siden oppstarten, men hvilke kriterier ligger til grunn - og hva betyr egentlig poengene?

Den klassiske modellen i både tennis og padel er et rangeringssystem der spillere mottar poeng basert på plasseringer i turneringer rundt om i verden. Turneringene er delt inn i et klassesystem der de gjeveste turneringene gir mest poeng på rankinglistene, mens de mindre vil ha færre poeng i potten.

I tillegg finnes det en rekke organisasjonsspesifikke kriterier. I tennisens ATP-ranking er det for eksempel poengene fra de siste 52 ukene som teller, innhentet fra maksimalt 19 ulike turneringer i forskjellige kategorier.

Det norske tennisforbundet implementerer noe lignende i sin norske rangeringssliste.

Vi har valgt å gå en litt annen vei.

Modifisert ELO-rating

Padel Alto Power Ranking er basert på et ELO-system. Kort fortalt har vi utviklet et verktøy som først gir hver spiller en utgangspoengsum (f. eks. 1000) basert på antatt nivå. Når det spilles en padelkamp benytter den da hver av de fire spillernes rankingpoeng i de videre kalkulasjonene.

I tillegg har vi satt en K-faktor som er viktig i poengutregningen. Enkelt sagt avgjør denne hvor store poengsummer som blir utdelt hver kamp. Vi opererer med noe ulike K-faktorer i henholdsvis herre, dame og mikskamper.

I eksemplene under benyttes en K-faktor på 32.

Eksempel 1:

Fire spillere har helt jevnt nivå (1000 poeng). På lag 1 spiller Lars og Per. På lag 2 spiller Knut og Arne. Lag 1 vinner 2-0 i sett. Etter kampen har Lars og Per 1032 poeng hver (1000 + 32). Knut og Arne har 968 (1000 - 32).

Eksempel 2:

Fire spillere har ulikt nivå. På lag 1 spiller Lars (2000) og Per (1600). På lag 2 spiller Knut (1200) og Arne (800). Lag 1 vinner 2-0 i sett. Etter kampen har Lars (2018) og Per (1618) fått 18 poeng hver. Knut (1182) og Arne (782) har mistet 18 poeng hver.

Eksempel 3:

Fire spillere har ulikt nivå. På lag 1 spiller Lars (2000) og Per (1600). På lag 2 spiller Knut (1200) og Arne (800). Lag 2 vinner 2-0 i sett. Etter kampen har Lars (1942) og Per (1542) mistet 58 poeng hver. Knut (1258) og Arne (858) har fått 58 poeng hver.
 

Hvilke kamper teller?

I utgangspunktet kunne en slik ranking tatt hensyn til ALLE padelkamper som spilles, men ett sted må grensen settes. Vi har derfor valgt å gjøre det slik at alle norske turneringer som vi har oppført i vår terminliste vil bli tellende i Padel Alto Power Ranking.

Skal du arrangere en turnering du mener bør telle på rankinglisten? Gi oss beskjed!

Styrker og svakheter

Alle former for rangeringer har sine styrker og svakheter. Vi mener at Padel Alto Power Ranking på sikt vil kunne gi et godt bilde av en utøvers aktuelle ferdighetsnivå. I tillegg er den godt tilpasset til double-spill, både i rene herre- og kvinnekamper, men også i miksturneringer, som utvilsomt er en viktig del av padelsporten.

En ELO-basert ranking vil også gjøre det lett å tilpasse til de ulike turneringene, uten at en behøver å klassifisere en mengde ulike turneringer på forhånd for å bestemme hvor mye de er verdt.

Svakheten ved systemet er at det behøves en stor mengde data for at vi skal være sikre på at hver spillers poengsum samsvarer med dens aktuelle ferdighetsnivå. Spesielt i begynnelsen kan det være et betydelig avvik, og vi antar at det kan ta opp mot ett år før vi kan stole 100% på at det stemmer overens.

Hver spiller blir også satt inn med et utgangsnivå, og dersom en har liten forhåndskunnskap om spilleren kan dette bli unøyaktig. Vi gjør derfor stadig vekk endringer i spilleres startpoengsum, noe som kan medføre betydelige poengendringer fra måned til måned i begynnelsen.

NB: Vi gjør stadig vekk små endringer for å gjøre Padel Alto Power Ranking bedre.

Artikkelen handler om: